Település:
Budapest, 3. kerület


CSOPA - Csodák Palotája


Interaktív tudományos kiállítás és szórakoztató központ, 1036 Budapest, Bécsi út 38-44., Tel.: +36-1-814-80-60, Nyitva: H-V: 9:00 - 19:00

Born1
 
Interakt Asztal1
 
Logikai1
 
Rg07

Tabor3
 
Term5

Tudosok4
 
Magnes2

Urallomas23

Csodák Palotája

Csodák Palotája Magyarország első, egyedülálló interaktív tudományos kiállítása, ahol a tudományos jelenségek szórakoztatóvá, a fizika pedig érthetővé válik.

A kiállítás célja

A Csodák Palotájának célja, hogy látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon mutassa be a természet törvényeit, a fizika csodálatos és meghökkentő világát. A kiállítás, Öveges József professzor álmának megvalósulása, aki már a hatvanas években, amikor még a nagy science centre-ek nem is léteztek, elképzelt egy olyan intézményt, ahol megtapasztalhatják a látogatók a tudomány „csodáit”, és ezt az általa elképzelt intézményt Csodák Palotájának nevezte el.

A nemrégiben megújult és Óbudára költözött tárlat már nem csupán a fizika csodáit igyekszik bemutatni. A természettudományok közül nyitott a biológia (Születés világa kiállítás), a kémia (Richter Gedeon labor), és a geológia (Csopa GeoLab foglalkozások) felé is. Kiállításainak, programjainak célja, hogy kedvet csináljon a természettudományok megismeréséhez tapasztalati úton, és ezáltal élménnyé tegye a tanulást.

Története

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) és a Rubik Nemzetközi Alapítvány alapította 1993-ban a Budapest Science Centre Alapítványt, azzal a céllal, hogy hozzon létre egy „interaktív tudományos játszóházat”. A projekt felelőse Kádár Edit volt, aki Bán Lászlóval és az ELFT képviseletében Dr. Horváth Viktorral együtt alakította ki a Csodák Palotája koncepcióját, az első magyar tudományos múzeum prototípusát. Az első kiállítás 1994-ben volt, a Budapesti Műszaki Egyetem aulájában. Már ekkor kilométeres sorokban vártak az emberek, hogy megnézhessék a hands-on kiállítást. A kiállítás két hétig tartott csupán, néhány napos szünettel, amikor az elromlott eszközöket javították. A nagy érdeklődésre tekintettel (és a befolyt díjaknak köszönhetően) a következő évben már a Vasas Sportcsarnokban került megszervezésre a kiállítás. A hat hétig tartó kiállítást 130 000 (közte számos külföldi) ember nézte meg. A nagy érdeklődésre tekintettel egy állandó helyszínt szerettek volna a rendezők. Ez a Rubik Nemzetközi Alapítvány támogatásával jött létre a budapesti Váci úton, a volt Könyvesház helyén, mintegy 1200 négyzetméteren.

Az állandó kiállítás működtetésére a BSCA és Rubik Ernő, mint magánszemély megalapították a Csodák Palotája KHT-t. Néhány év után a működés már nem volt megoldható a kezdeti forrásokból. Dr. Tamás István mérnök, közgazdász, az IBS rektora ekkor vált a társaság tagjává, és vállalta, hogy anyagilag és üzletvezetési szaktudásával is támogatja a továbbiakban a Palotát. Az állandó kiállítás később a Millenáris Parkba költözött. 2012 és 2017 között a Camponában (Budapest, Nagytétényi út 37-43.) volt a kiállítások helyszíne, 1700 négyzetméteren.

Jelenleg a kiállítás a III. kerületi Buda Entertainment & Gastro épületében található. Az immáron két emeletet elfoglaló, 5000 négyzetméteres kiállítás az év szinte minden napján várja a játszva tanulni vágyó látogatókat.

A kiállítás

2017 óta a Csodák Palotája 5000 m2-es tudományos szórakoztatóközpont, több mint 250 játékkal, előadóteremmel és laborral, 3 élményvetítővel, 4 szabadulószobával, rendezvénytermekkel, lombikból iható koktélokkal, biliárdfoci pályákkal, különleges csocsókkal és 27 interaktív asztallal.

Tematikus részlegek:
  • A természet műhelye
  • Tudósok csarnoka
  • Mágneses mező
  • Űrállomás
  • Születés világa
  • Illúziók
  • Newton almáskertje
  • Logikai megálló 
  • Richter Gedeon labor
  • Öveges terem
  • Szabaduló szobák
    - A megújuló város
    - A mérnök szobája
    - Vészhelyzet
    - Világjáró
  • Élményvetítések
    - 5D Mozi
    - 9D Mozi
    - Körmozi
  • Playbar játékok
    - Biliárdfoci
    - Interaktív asztalok

A legnépszerűbb játékok a "klasszikusok" közül: Alkotó inga; Mekkorát ugranál a Naprendszerben?; Fakírágy; LEGO-mozi; Piruett; Mostari híd; Keringő pénzek; Bársony hárfa, Légágyú, Látható rezgések; Tapadó korong; Kaotikus inga; Ütköző golyók; Ködkamra; Görbült vízszintes; Futópálya; Repülő tükörkép.

ELÉRHETŐSÉGEK

Cím: 1036 Budapest, Bécsi út 38-44. | Buda EG Bevásárlóközpont

Központi telefon: +36-1-814-80-60

Nyitvatartás: H-V: 9:00 - 19:00

JEGYÁRAK

Csopa belépőjegy: 3.600 Ft
Legjobb ajánlatunk  
Csopa Havibérlet: 5.400 Ft
Csopa Kísérő+ 1 gyermek havibérlet:
A havibérletek névre szólók, nem átruházhatók! A kísérő bérlet esetében a kísérő személye változhat, így az kíséri el a bérlet tulajdonos gyermeket, aki szeretné. 
10.800 Ft

EGYÉNI ÉS CSALÁDOS KEDVEZMÉNYEK:

Csopa gyerek/diák/nyugdíjas belépőjegy: 
Csopa gyerek/diák/nyugdíjas napi jegy a jogosultságot igazoló dokumentum felmutatásával váltható. Gyerek jegy 3-18 éves kor között, diák jegy 25 éves korig, nyugdíjas jegy 60 éves kor felett váltható. 3 éves kor alatti gyermekeknek a belépés díjtalan.
2.800 Ft
Csopa Délutáni belépőjegy: (hétfőtől csütörtökig 16.00 után) 1.800 Ft

Randi belépőjegy (/fő):

3.500 Ft

KEDVEZMÉNYEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK CSOPORTOKNAK:

Csoportos jegyek legalább 15fő, egy korosztályba tartozó látogató részére válthatók.
Minden 15 fő után 1 kisérő ingyenesen léphet be a szórakoztatóközpont területére.

KIEGÉSZÍTŐ SZOLGÁLTATÁSOK ÁRAI:

Öveges termi előadás: (Egy előadás időtartama 30 perc): 600 Ft
5D: (Egy vetítés időtartama 3 – 5 perc): 600 Ft
Körmozi: (Egy vetítés időtartama 3 – 5 perc): 600 Ft
9D: (Egy vetítés időtartama 3 – 5 perc): 600 Ft
Biliárd foci (/30 perc): 1.500 Ft
Szabadulószobák (/szoba)
(Résztvevők száma: 2–5 fő Játékidő: maximum 45 perc. Az ár egységár, azaz a játékosok számától független.)
4.000 Ft

A belépőjegyek megváltása belépést biztosít a Csopa tudományos szórakoztatóközpont területére, és feljogosít a területen lévő játékok és szolgáltatások igénybevételére, melyek egy részére (Kiegészítő szolgáltatások) kiegészítő jegyet kell váltani! A jegyárak forintban értendők és az ÁFÁ-t tartalmazzák.A ruhatár díjtalan, használata nagyobb csomagok részére biztonsági okokból kötelező.

 

Forrás: Wikipédia, csopa.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »